Verse gember heeft een kenmerkende, warme, scherpe en fris-pittige smaak. Hiermee kan je gerechten zowel zoeter als hartiger maken. Een klein beetje verse gember is vaak al voldoende. Je kunt gember ook in thee gebruiken of in fruitwater, hierdoor wordt het water zachter. Of als toevoeging aan de verse rode bieten sap, dit maakt de sap wat zachter en verminderd de zandsmaak. Ik kook mijn drinkwater ook altijd zelf met een schijfje gember, dit geeft net niet de gembersmaak, maar wel erg zacht water.

De voornaamste vitaminen in gember zijn B1, B2, B6, en vitamine C.
De belangrijkste mineralen in gember zijn natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Uit modern wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de heilzame werking van gember voortkomt uit de ruim 100 bioactieve stoffen. De belangrijkste twee zijn gingerol en shogaol.

Het bestrijdt misselijkheid
Het werkt onstekingsremmend, uit meerdere studies blijkt ook dat ontstekingen gelinkt aan nieraandoeningen, diabetes, vormen van kanker, darmontsteking en artrose worden verminderd door gember.
Gember bestrijdt chronische ziektes
Er zijn signalen dat gember werkt tegen alvleesklierkanker, borstkanker en eierstokkanker. 
Gember kan menstruatiepijn verminderen
Verbeterde hersenfunctie
Het helpt bij afvallen.

Sommige studies in dieren suggereren dat de antioxidanten en bioactieve verbindingen in gember het ouderdomsproces van de hersenen vertragen. Hierdoor zou ook het risico op de ziekte van Alzheimer afnemen.

Lees meer over de geneeskrachtige werking van gember op de website van Jasper Alblas
R
ecepten vind je o.a. op Allerhande van Albert Heijn


Gedreven door perfectie, volmaaktheid (7)